Pyszne połączenie piernika z budyniem, przełamany wiśniową nutką. Ciasto doskonałe na każdą okazję.
- 1/2 kg.mąki
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- 25 dkg.cukru
- 5 jajek
- 20 dkg. miodu
- 1 łyżka przypraw do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń śmietankowy
- 400 ml.mleka
- 1 słoik dżemu wiśniowego
Z podanej ilości cukru bierzemy 3 łyżki i robimy karmel: podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku ciągle mieszając aż cukier się roztopi i zarumieni. Wlewamy wtedy 1/3 szklanki gorącej wody ( uwaga może pryskać ) i mieszamy szybkimi ruchami aż do uzyskania jednolitego karmelu. Resztę cukru ucieramy z pół kostki margaryny i żółtkami na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawę piernikową, dolewamy partiami chłodny karmel i miód. Całość miksujemy na jednolite ciasto. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką formy.
Pieczemy ok.50 min.w temp.200 stopni. Po ostudzeniu przecinamy na 3 placki.
Budyń przygotowujemy wg, przepisu na opakowaniu.Studzimy.
Miksujemy dodając partiami miękką margarynę, aż powstanie jednolity krem. Pierwszy placek smarujemy dżemem wiśniowym, nakładamy drugi placek, na nim rozsmarowujemy masę budyniową i nakrywamy trzecim. Oprószamy cukrem pudrem, można też polać lub tylko “popisać”polewą czekoladową.
Dodaj komentarz