„Dżem dobry! „, pobudka! Budzi cię cudownie słodki zapach,…hmm, co tak pachnie? To pyszne,chrupiące, jeszcze ciepłe paluchy z ciasta francuskiego, pełne słodkiego brzoskwiniowego dżemu Łowicz – idealne połączenie. Do tego ulubiona kawka lub kakao… i mamy „smacznie” rozpoczęty dzień. …a żeby zdążyć ze śniadaniem zanim wszyscy wstaną, to sięgnęłam po gotowe ciasto francuskie, do tego dżem Łowicz w ulubionym smaku brzoskwiniowym i już śniadanie prawie samo się robi :

SAM_7257A

  • 1 op. ciasta francuskiego,
  • dżem brzoskwiniowy Łowicz,
  • 1 jajko,
  • szczypta cukru pudru

Ciasto rozmrozić, lekko rozwałkować i pokroić na 12 prostokątów (8cm x12cm).

Na każdym prostokąt paskiem w dół nałożyć porcję dżemu. Krawędzie posmarować białkiem, następnie każdy kwadrat złożyć na pół i dokładnie zlepić, aby nie wypłynął dżem. Boki można dodatkowo ozdobić / nacisnąć widelcem. Ostrym nożem wierzch każdego ponacinać kilka razy w poprzek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. posmarować po wierzchu delikatnie rozkłóconym żółtkiem i wstawić do nagrzanego do 220 st. C. piekarnika na 20 – 25 min. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

SAM_7255A

SAM_7251A

SAM_7244A
Dżem dobry, pobudka