Puszyste, w smaku czekoladowe z delikatną kawową nutką…
Pyszne!
składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
10 dkg. margaryny
1/3 szklanki mocnej kawy
1/2 czekolady deserowej lub mlecznej
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
200 ml. kwaśnej śmietany
12 sztuk. papilotek na muffiny
Mąkę zmieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Jajko rozbełtać, wymieszać z roztopioną i ostudzoną margaryną, cukrem, cukrem waniliowym, startą na tarce czekoladą, śmietaną i kawą. Do płynnych składników dodać suche i dokładnie wszystko razem wymieszać. Na blasze rozłożyć papilotki na muffiny i napełnić ciastem do 3/4 ich wysokości . Piec ok.25 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Muffinki powinny urosnąć nieco ponad foremkę, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek powinien być suchy. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz