Czary Gary

Gotowanie

Miodowo – malinowy kogel mogel

Pamiętacie kogel  mogel?
Żółtka utarte z cukrem w kubku na puszysty krem?
Na pewno prawie każdy jadł go w dzieciństwie  :)

To dziś właśnie taki deserek, ale bardzie zdrowo i na bogato… z miodem i malinami.
To prawdziwa bomba witaminowa. Przyda się bo już jesień za oknem i z pogodą różnie bywa, trzeba wzmocnić i zadbać o nasz organizm.

Idealnie smakowo wpasował się tu miód migdałowy  marki Huzar, ale jeśli nie macie takiego to każdy użyty zamiast cukru  miód będzie super.
Maliny jeszcze też widziałam w sklepach, no ja akurat mam własne z ogrodu, ale jakby co to sos do deseru można zastąpić sokiem malinowym, oczywiście najlepiej domowym.
Na pewno znajdziecie go w swoich spiżarkach,  które teraz są pełne takich dobroci  :)

składniki na 4 porcje

KOGEL MOGEL

  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu – użyłam migdałowego od Huzar
  • 2 szklanki mleka,
  • szczypta soli

SOS MALINOWY

  • 2 szklanki malin,
  • 1 łyżka miodu –  też  migdałowy od Huzar
  • parę kropli soku z cytryny

Najpierw przegotować mleko i odstawić do całkowitego wystygnięcia
Maliny zmiksować.  Mus przetrzeć przez sito,  aby nie było pestek.
Dodać miód, sok z cytryny i wymieszać.

Jajka dokładnie umyć. Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć  przy pomocy miksera ręcznego  z miodem, sosem malinowym i szczyptą soli (sól nieco podbije smak).
Wlać chłodne mleko i ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać.
Rozlać do szklanek i od razu podawać.   Jeśli macie więcej malin dodatkowo do każdej porcji je można dołożyć.

Maliny 2019

1 Comment

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑