…delikatne i lekkie ciasteczka.

  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 białka
  • 15 dkg. wiórek kokosowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 32 sztuki krążków z andruta o śr. 40 – 45 mm.
  • 1 mleczna czekolada
  • 5 dkg. margaryny lub masła
  • 3 – 4 łyżki śmietanki 36%

Ubić białka na sztywną pianę, podczas ubijania powoli dodawać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać pianę z sokiem z cytryny, dodać kokos i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Rozłożyć krążki z andruta na blasze. Masę z białek włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na każdy krążek małego „kleksa”. Jeśli się nie mamy rękawicy cukierniczej można masę na andruty kłaść łyżeczką (będą mniej okrągłe ale równie smaczne:) Odłożyć do przeschnięcia w temperaturze pokojowej na minimum 30 min. a nawet kilka godzin, aż na piance pojawi się cieniutka skorupka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ok. 15 – 20 min. Wyjąć,ostudzić. W rozpuszczonej polewie zanurzać makaroniki do połowy i odłożyć do wyschnięcia. Zanurzając gotowe makaroniki w polewie robimy to szybko, żeby zbytnio nie namokły. Krążki z andruta o średnicy 45 mm. można wyciąć samemu np. kieliszkiem.
Przygotowanie polewy: w rondelku rozpuścić margarynę, dodać połamaną czekoladę i śmietankę – całość podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż składniki połącza się w jednolitą polewę.


Walentynkowe menu