…delikatne i lekkie ciasteczka.
- 8 łyżek cukru pudru
- 2 białka
- 15 dkg. wiórek kokosowych
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 32 sztuki krążków z andruta o śr. 40 – 45 mm.
- 1 mleczna czekolada
- 5 dkg. margaryny lub masła
- 3 – 4 łyżki śmietanki 36%
Ubić białka na sztywną pianę, podczas ubijania powoli dodawać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać pianę z sokiem z cytryny, dodać kokos i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Rozłożyć krążki z andruta na blasze. Masę z białek włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na każdy krążek małego “kleksa”. Jeśli się nie mamy rękawicy cukierniczej można masę na andruty kłaść łyżeczką (będą mniej okrągłe ale równie smaczne:) Odłożyć do przeschnięcia w temperaturze pokojowej na minimum 30 min. a nawet kilka godzin, aż na piance pojawi się cieniutka skorupka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ok. 15 – 20 min. Wyjąć,ostudzić. W rozpuszczonej polewie zanurzać makaroniki do połowy i odłożyć do wyschnięcia. Zanurzając gotowe makaroniki w polewie robimy to szybko, żeby zbytnio nie namokły. Krążki z andruta o średnicy 45 mm. można wyciąć samemu np. kieliszkiem.
Przygotowanie polewy: w rondelku rozpuścić margarynę, dodać połamaną czekoladę i śmietankę – całość podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż składniki połącza się w jednolitą polewę.
Dodaj komentarz