Pyszny i orzeźwiający deser na uroczystości rodzinne, spotkania ze znajomymi  czy na upalne dni. Ciepłe francuskie ciasto, zimny lód i wypływające słodkie nadzienie…mmmm. Pycha! 

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • lody o dowolnym smaku wg. uznania
  • do napełnienia “spodków” do wyboru owoce, np. truskawki, konfitura, mus owocowy, bita śmietana,…
  • 1 jajko
  • szczypta mąki na stolnicę,
  • owoce do dekoracji.

Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na stolnicy.
Wyciąć szklanką ok. 32 krążki. 8 krążków pozostawiamy całe , w pozostałych wycinamy mniejsza foremką okrągłe środki. Na każdy pełny krążek po nakłuciu widelcem nakładamy 3 krążki z wyciętymi środkami – jeden na drugim.
Smarujemy jajkiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. aż do przyrumienienia. Do środka upieczonych i jeszcze ciepłych ciastek – “spodków” wlewamy zmiksowane owoce, wkładamy konfiturę, bitą śmietanę lub wlewamy mus …- do wyboru.

Na górę każdego tak napełnionego “spodka” kładziemy gałkę lodów i natychmiast podajemy.


Lato w pełni!