Pyszny i orzeźwiający deser na uroczystości rodzinne, spotkania ze znajomymi czy na upalne dni. Ciepłe francuskie ciasto, zimny lód i wypływające słodkie nadzienie…mmmm. Pycha!
- 1 op. ciasta francuskiego
- lody o dowolnym smaku wg. uznania
- do napełnienia “spodków” do wyboru owoce, np. truskawki, konfitura, mus owocowy, bita śmietana,…
- 1 jajko
- szczypta mąki na stolnicę,
- owoce do dekoracji.
Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na stolnicy.
Wyciąć szklanką ok. 32 krążki. 8 krążków pozostawiamy całe , w pozostałych wycinamy mniejsza foremką okrągłe środki. Na każdy pełny krążek po nakłuciu widelcem nakładamy 3 krążki z wyciętymi środkami – jeden na drugim.
Smarujemy jajkiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. aż do przyrumienienia. Do środka upieczonych i jeszcze ciepłych ciastek – “spodków” wlewamy zmiksowane owoce, wkładamy konfiturę, bitą śmietanę lub wlewamy mus …- do wyboru.
Na górę każdego tak napełnionego “spodka” kładziemy gałkę lodów i natychmiast podajemy.
Dodaj komentarz