Tradycyjne kruche ciasto z orzeźwiającą masą rabarbarową i delikatnie słodką pianką na bazie serka waniliowego.
Ciasto , które zawsze się udaje, bo każdą część przygotowuje się oddzielnie i potem komponuje w całość.
To takie trochę ciasto w połowie bez pieczenia.
Kruchy spód jest naprawdę kruchy i miękki, nie twardy, rozpływający się w ustach, no i bez zakalca, co czasami przy pieczeniu kruchego z owocami się zdarza, ze względu na sok który puszczają owoce.
CIASTO
2 szklanki mąki,
1/2 szklanka cukru pudru,
3 żółtka,
15 dkg. masła lub margaryny ,
1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli
MASA RABARBAROWA
60 – 70 dkg. łodyg rabarbaru (tak aby po obraniu było ok. 50 dkg.rabarbaru)
1 galaretka truskawkowa,
1 galaretka przeźroczysta, np. winogronowa
2 szklanki wody
PIANKA SEROWA
3 małe serki waniliowe (po 140 g.)
1 galaretka truskawkowa
1 szklanka wody gorącej, przegotowanej
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli (nabrać trochę w place).
Przemieszać. Dodać tłuszcz posiekany w kostkę i żółtka.
Najlepiej, aby żółtka i tłuszcz były mocno schłodzone, takie prosto z lodówki.
Energicznymi ruchami zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
W tym czasie można zająć się rabarbarem.
Rabarbar umyć, obrać z twardych włókien i pokroić w cienkie plasterki.
Przełożyć do szerokiego naczynia, wlać 2 szklanki wody i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować aż rabarbar się rozpadnie. Wyłączyć, wsypać galaretki i wszystko dokładnie wymieszać. Pozostawić do schłodzenia i lekkiego stężenia.
Chłodne ciasto rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy na placek wielkości formy, w której będzie pieczony. – u mnie blaszka 26×26. Formę natłuścić i oprószyć tartą bułką.
Przełożyć ciasto do formy, najlepiej najpierw nawinąć go na wałek i wtedy przenieść do formy.
W paru miejscach nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, grzałka góra- dół.
Piec ok. 40 – 45 min. aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
Na chłodne ciasto wyłożyć tężejącą masę rabarbarową, wyrównać i odstawić do lodówki do całkowitego ścięcia się masy.
Szklankę gorącej przegotowanej wody przelać do małego rondelka i rozpuścić w niej galaretkę truskawkową – czyli wg. przepisu na opakowaniu tylko w połowie zalecanej ilości wody.
Gdy przestygnie wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Do miski przełożyć serki i dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać – można mikserem na najwolniejszych obrotach.
Masę przelać na wierzch ściętego rabarbaru.
Tak przygotowane ciasto włożyć jeszcze do lodówki, aby całość się ścięła,
Kroić ostrym nożem .
Dodaj komentarz