Tradycyjnie ciasta z makiem na naszych stołach najczęściej pojawiają się w okresie świątecznym.
Najpopularniejsze są oczywiście makowce, ale również seromakowce, strucle, torty, kołacze…
Trudno sobie wyobrazić święta bez ciasta z makiem.
Wszystkie są bardzo lubiane.

Ja polecam kruche ciasto z makiem i słodką kokosową bezą.
Jest bardzo łatwe do zrobienia a wygląda pysznie i tak też smakuje. W sam raz na świąteczny stół.
Aby ułatwić sobie przygotowania skorzystałam z gotowej masy makowej, bo jak to przed świętami bywa jest wiele jeszcze innych rzeczy do zrobienia, ale jeśli ktoś ma przepis na własną masę makową, to ciasto będzie na pewno jeszcze lepsze :)

CIASTO
1/2 kg. maki,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 kostka margaryny,
5 żółtek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

MASA MAKOWA
1 puszka masy makowej ( 80 dkg.)
bakalie – opcjonalnie (bo gotowe masy makowe są już z bakaliami),
2 jajka,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

BEZA KOKOSOWA
5 białek,
1 szklanka wiórków kokosowych,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną część zawinąć w folię i schłodzić w lodówce, drugą rozwałkować i wyłożyć ciastem blachę ( moja o wymiarach 24×29).

Masę makową zmieszać z jajkami i proszkiem do pieczenia.
Wyłożyć na ciasto.

Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Wsypać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować razem z pianą. Na koniec dodać wiórki kokosowe i już łyżką dokładnie wymieszać. Wyłożyć na masę makową.

Na wierzch zetrzeć drugą (schłodzoną) część ciasta na tarce o dużych oczkach.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Wstawić ciasto i piec ok. 50 min.