Na rynku pojawiły się pierwsze śliwki, więc powoli zaczynamy sezon śliwkowy.
U mnie w tym roku w ogrodzie śliwek będzie niewiele, no cóż taka pogoda.
Na początku zdecydowanie zimna wiosna, teraz suche lato.
Cieszmy się, że jednak są, czekamy na nie cały rok. Zatem trzeba coś z nimi upiec :)

Może na początek takie drożdżowe bułeczki?
Domowe, puszyste, ze słodką soczystą śliwką w środku i chrupiącą kruszonką na wierzchu .
Pycha! ,… oczywiście każdy wie, że najlepiej smakują jeszcze takie cieplutkie :)
Do porannej kawy idealne, a i po południu chętnie zjemy.

przepis na 12 bułeczek

NA CIASTO

  • 50 dkg. mąki pszennej
  • 5 dkg, drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 5 dkg. masła lub margaryny,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

KRUSZONKA I ŚLIWKI

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru.
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 dkg. masła
  • 12 dużych dojrzałych śliwek,
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Do kubka rozkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru, dodać jogurt i wymieszać.
Podgrzać mleko i wlać 3 – 4 łyżki ciepłego mleka do drożdży, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, aby zaczyn wyrósł.
Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, olej, 1 jajko, resztę mleka, zaczyn z drożdży i sól. Wyrobić ciasto drewnianą łyżką lub ręką. Na koniec wlać do ciasta roztopione masło i wyrabiać tak długo aż tłuszcz całkowicie się wchłonie. Ciasto nie powinno się do rąk,
Naczynie nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło i przynajmniej podwoiło swoją objętość.
Masło roztopić i przestudzić

W tym czasie przygotować kruszonkę i śliwki.
Wszystkie składniki kruszonki wsypać do miski, dodać masło i wszystko razem połączyć – kruszonka powinna być sypka. Wstawić do lodówki

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować, posypać cukrem i mąką ziemniaczaną, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Najpierw uformować z niego wałek, a następnie podzielić na 12 części. Z każdej części w dłoniach zrobić placuszek, na środek położyć śliwkę i dokładnie zlepić.

Ułożyć na desce oprószonej mąką zlepieniem do dołu, aż będziemy mieć wszystkie gotowe bułeczki.
Blachę do pieczenia ( 20×36) wyłożyć papierem do pieczenia. i na nim układać jedną obok drugiej zlepieniem do dołu..
Każdą bułeczkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką.
Odstawić na ok. 10 min. aby jeszcze lekko podrosły.
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. piec ok. 35 min.aż będą rumiane.
Wyjąć z pieca i przestudzić.
Po upieczeniu bułeczki są blisko siebie ale bardzo ładnie i łatwo się je rozdziela.
Smacznego :)

Najlepsze drożdżówki z owocami lata