Tradycyjna babka wielkanocna.
Tania, prosta i szyba do upieczenia. Mój sprawdzony przepis od lat, zawsze się udaje.

Aby nam się nie znudziła, smak babki można co roku zmienić na inny.
Wystarczy dodać zamiast soku i skórki cytrynowej,  pomarańczową lub kilka kropel dowolnego aromatu do ciast, wsypać dodatkowo garść rodzynek czy innych bakalii, a zamiast lukrem oblać czekoladą.

 

 

składniki:
25 dkg. mąki
1 kostka margaryny
25 dkg. cukru pudru
4 jajka
2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 opakowanie lukru
tłuszcz i szczypta tartej bułki do przygotowania formy


do zrobienia lukru (dla chętnych)

20 dkg.cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki przegotowanej wody

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Cytryny dokładnie umyć,  sparzyć,  wycisnąć sok a skórkę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o malych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę.

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Podczas ucierania dodawać po jednym żółtku i łyżce soku z cytryn.
Do gotowej masy dodać mąkę, startą skórkę i pianę. Dokładnie wymieszać – można mikserem ale na wolnych obrotach.
Przełożyć ciasto do formy z kominem dokładnie natłuszczonej i oprószonej tartą bułką.
Piec ok.45 -50 min. w temp.180 stopni. (góra – dół) lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu i przestudzeniu polukrować gotowym lukrem przyrządzonym wg. przepisu na opakowaniu lub zrobić domowy lukier. Babka też świetnie smakuje kiedy oprószy się ją tylko cukrem pudrem.

LUKIER: 
Do naczynia z cukrem pudrem dodać sok z cytryny i wodę. Szybkimi ruchami wymieszać wszystko razem aż do uzyskania jednolitego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać jeszcze szczyptę cukru, jeśli za gęsty to trochę wody – dozować ostrożnie. Lukier powinien mieć konsystencję gęstego syropu.

Wielkanocne Smaki - edycja IV    Wielkanocne Smaki - edycja IV