Dzisiaj tak na szybko i wygodnie, bo bez pieczenia.
Herbatniki przełożone domową masą budyniową z dodatkiem wiórków kokosowych, białej czekolady i truskawek.
Słodkie i proste w wykonaniu, i zawsze się udaje :)
Oczywiście najlepiej smakuje mocno schłodzone.
składniki:
36 herbatników
3 szklanki mleka,
2 łyżki maki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki cukru zwykłego
1 cukier waniliowy,
15 dkg. miękkiego masła,
1 tabliczka białej czekolady (10 dkg.)
1 szklanka wiórków kokosowych,
25 dkg. truskawek
W naczyniu zagotować 2 szklanki mleka. Trzecią szklankę mleka zmieszać z obydwoma mąkami, cukrem i cukrem waniliowym, i wlać do gotującego się mleka cały czas mieszając, aż powstanie gęsta, gładka masa.
Odstawić do wystudzenia.
Czekoladę połamać najpierw na mniejsze kawałki, a następnie zetrzeć na tarce.
Zmieszać z wiórkami kokosowymi.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, osuszyć i posiekać drobno.
Miękkie masło zmiksować i stopniowo dodawać do niego chłodną masę budyniową.
Po wyczerpaniu się budyniu przełączyć mikser na najwolniejsze obroty, wsypać wiórki (zostawić trochę do posypania wierzchu), startą czekoladę i posiekane truskawki. Dokładnie wszystko wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Z kremu odłożyć 4 łyżki, pozostały podzielić na dwie części.
Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników (3 x 4)
Posmarować jedną porcją kremu, przykryć znowu warstwą herbatników, nałożyć drugą porcję kremu i znowu nałożyć herbatniki. Wierzch posmarować odłożonym kremem i posypać wiórkami kokosowymi z czekoladą.
Wstawić do lodówki aby całość dobrze stężała.
Przed podaniem ostrym nożem pokroić w kostkę, najlepiej wielkości herbatników, ale można na mniejszą.
Można dodatkowo ozdobić owocami (truskawkami)
Dodaj komentarz