To już ostatnie chwile z naszymi smacznymi truskawkami.
Na koniec sezonu zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką i truskawkami… czyli klasyka wypieków.

CIASTO
25 dkg. mąki pszennej + 1 łyżeczka do rozczynu
2,5 dkg drożdży
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
30 dkg. truskawek

KRUSZONKA
1 szklanka mąki pszennej
1/2 margaryny
1/2 szklanki zwykłego cukru
1 cukier waniliowy
szczypta cukru pudru do posypania ciasta

Mleko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże, dodać 1 łyżeczkę mąki, 1/2 łyżki cukru i pozostawić do wyrośnięcia
Margarynę lub masło rozpuścić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, pozostały cukier, roztrzepane żółtko i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Wlać płynną margarynę, wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut, aż tłuszcz się wchłonie w ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu aby wyrosło i podwoiło objętość. Blachę do pieczenia lekko natłuścić.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, po czym rozwałkować na placek, przełożyć na blachę.Odstawić w cieple miejsce na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać, osuszyć, większe przekroić na połówki. Przygotować kruszonkę: zmieszać mąkę, cukier i margarynę  rozcierając między palcami kawałki kruszonki.  Kruszonka powinna być sypka. Na podrośnięte ciasto wyłożyć truskawki lekko wciskając je w ciasto. Całość posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 175 st.C. Wstawić ciasto i piec przez 4o – 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, studzić, oprószyć cukrem pudrem i przechowywać pod przykryciem, aby nie obsychało.

Puszyste i delikatne ciasto z waniliową  kruszonką i słodkimi truskawkami najlepiej smakuje podane z filiżanką porannej lub popołudniowej herbaty czy kawy w cieniu ogrodu :)
Smacznego!.