Lekkie ciasteczka z kaszki ryżowej, po które chętnie sięgniemy my dorośli, np. do kawki, jak i  doskonałe na drugie śniadanie czy podwieczorek dla naszych pociech. Pyszne i łatwe do upieczenia. Ciasteczka są pyszne bez żadnych już dodatków, ale dla bardziej wymagających łasuchów można dodatkowo ozdobić polewą czekoladową lub przełożyć ulubionym przez nasze dziecko dżemem czy marmoladą. Smakują wyśmienicie.

3  jajka
20  dkg. cukru kryształu
1  kostka margaryny lub masła
1 c ukier waniliowy
1  paczka kleiku ryżowego

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Margarynę roztopić i schłodzić. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać schłodzoną ale płynną margarynę, kleik ryżowy i pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Kłaść łyżeczką małe kleksy na blasze lub formować małe kulki i  lekko spłaszczać ( blachy nie smarujemy tłuszczem). Piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu chwilę przestudzić zanim zaczniemy zdejmować ciasteczka z blachy. Można je dodatkowo przełożyć ulubionym dżemem lub ozdobić czekoladą.