Kruche ciasteczka z dodatkiem kakao i imbiru, w sam raz na osłodzenie długich i zimnych jesiennych wieczorów.
Piecze się je łatwo i szybko, a potem tylko się je chrupie, chrupie,…i sięga po kolejne :)
- 30 dkg.mąki
- 20 dkg. margaryny
- 10 dkg. cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 łyżeczki imbiru
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, imbirem, kakao, cukrem waniliowym i szczyptą soli (nabrać w palce).
Dodać żółtka i schłodzoną, posiekaną margarynę. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok.2 godz. Następnie rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać dowolny kształt. Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze. Piec 10-15 min. w temp.180 stopni. Po ostudzeniu wystarczy oprószyć cukrem pudrem, …ale można też nieco je ozdobić, np. wyciąć z papieru połowę symbolu YING YANG i podczas obsypywania cukrem nakładać na każde ciasteczko. W ten sposób jedna połowa ciastka będzie biała,a druga ciemna :)
Trzeba jednak pamiętać o tym, aby dekorować cukrem gdy ciastka są jeszcze ciepłe, wtedy cukier lepiej przywiera, nie zsypuje się.
Dodaj komentarz