Kruche ciasteczka z dodatkiem kakao i imbiru, w sam raz na osłodzenie długich i zimnych jesiennych wieczorów. Piecze się je łatwo i szybko, a potem tylko się je chrupie, chrupie,…i sięga po kolejne :)

  • 30 dkg.mąki
  • 20 dkg. margaryny
  • 10 dkg. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki imbiru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, imbirem, kakao, cukrem waniliowym i szczyptą soli (nabrać w palce).
Dodać żółtka i schłodzoną, posiekaną margarynę. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok.2 godz. Następnie rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać dowolny kształt. Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze. Piec 10-15 min. w temp.180 stopni. Po ostudzeniu wystarczy oprószyć cukrem pudrem, …ale można też  nieco je ozdobić, np. wyciąć z papieru połowę symbolu YING YANG i podczas obsypywania cukrem nakładać na każde ciasteczko. W ten sposób jedna połowa ciastka będzie biała,a druga ciemna :)
Trzeba jednak pamiętać o tym, aby dekorować cukrem  gdy ciastka są jeszcze ciepłe, wtedy  cukier lepiej przywiera, nie zsypuje się.

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów