… dobry sposób jak wykorzystać zbędne białka, które często nam pozostają przy okazji nieco większej ilości wypieków,np. w okresie przedświątecznym.

To również sposób na dekorację stołu, którą można potem schrupać :)

  • 4 białka
  • 25 dkg.cukru pudru
  • 25 cukru kryształu
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 krople waniliowego aromatu do ciast
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 30 marcepana na jajeczka
  • barwniki spożywcze do dekoracji

Białka ubić z cukrem kryształem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.
Dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Szprycą lub rękawem cukierniczym z końcówką małej gwiazdki wyciskać bezowe gniazdka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pieczemy(suszymy) przez 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po upływie 30 minut, wyłączamy piekarnik, zamykamy drzwiczki i zostawiamy bezy w piekarniku aż do ostygnięcia(najlepiej na całą noc). Wystudzone gniazdka bezowe dekorujemy maleńkimi kolorowymi jajeczkami z marcepana z dodatkiem barwników spożywczych. Zamiast robić jajeczka marcepanowe, można skorzystać z gotowych cukierkowych czy czekoladowych dostępnych w handlu.

Wielkanocne Smaki - edycja IV  Wielkanocne Smaki - edycja IV