Małe słodkie kuleczki, które można zrobić z okruchów różnych suchych ciast i słodkich odpadów: herbatników, biszkoptów, babek, muffinek, nieudanych wypieków, dowolnych bakalii, kawałków czekolad,…do tego szczypta kakao, cukru, margaryny i mamy coś słodkiego i smacznego.
Takie kuleczki są alternatywą kiedy nie uda nam się ciasto,… czyli ciastka z odzysku :)

Tak było i u mnie.
Miało być ciasto czekoladowe z konfiturą morelową w polewie czekoladowej, no ale biszkopt nie wyrósł,,.. chyba to przez te upały, “spocił się” i wyszedł zakalec :) Szkoda było wyrzucić, bo tyle fajnych i słodkich składników użyłam, więc są bajaderki czekoladowe z konfiturą.

  • 50  dkg. ciasta / ciastek – u mnie nieudany biszkopt czekoladowy,
  • 1/2  szkl. mleka,
  • 2  łyżki masła lub margaryny,
  • 1/ 2  słoika konfitury np. morelowej,
  • 2 – 3  łyżki alkoholu,
  • cukier wg. uznania – u mnie nie było takiej potrzeby,
  • kakao do obtoczenia.

Ciasto pokruszyć. Ja swój biszkopt połamałam na mniejsze kawałki a następnie delikatnie starłam na tarce o dużych oczkach. W ten sposób uzyskałam w miarę jednakową kruszonkę.
W rondelku rozpuścić masło z mlekiem, dodać pokruszony biszkopt, wymieszać i delikatnie podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodać dżem, alkohol i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto powinno być lepkie aby można było lepić kulki. Jeśli jest zbyt suche można dodać więcej mleka lub dżemu, a jeśli jest za rzadkie, więcej pokruszonego biszkoptu..
Ulepione kulki obtoczyć w kakao i odstawić do schłodzenia.

Opcjonalnie podaję przepis na biszkopt czekoladowy, którego użyłam na moje bajaderki

  • 20  dkg. gorzkiej czekolady,
  • 10  jajek,
  • 12,5  dkg. masła,
  • 12,5  dkg. maki,
  • 15  dkg. cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1  łyżka masła do natłuszczenia formy,
  • 2  łyżki tartej bułki do oprószenia formy,
  • 1/2 s łoika konfitury morelowej,

Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek.
Masło utrzeć na puch dodając stopniowo po jednym żółtku na przemian z cukrem ( 10 dkg.)
Z pozostałym cukrem (5 dkg) i solą ubić na sztywno pianę z białek.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i przestudzić, ale musi pozostać płynna.
Do masy jajeczno – maślanej dodać czekoladę, a następnie porcjami mąkę na przemian z pianą.
Tortownicę natłuścić i oprószyć tartą bułką.
Wlać ciasto i włożyć do nagrzanego do 200 st. piekarnika.’ Piec ok. 20 min.
Upieczone i chłodne ciasto przekroić na dwa krążki i przełożyć konfiturą.