Podczas gdy na wigilijnym stole pośród 12 tradycyjnych potraw u wielu z Was gości kapusta z grochem, u mnie prawie co roku jest kapusta z białą fasolą.
To bardzo prosta, tania i smaczna wigilijna potrawa.
Kilka naprawdę prostych składników: biała kapusta, biała fasola, cebula i masło plus szczypta podstawowych przypraw.
Z podanych składników starczy dla całej rodziny.
Dobrze jest przygotować ją już dzień, a nawet 2 – 3 dni wcześniej, bo potem na drugi i kolejne dni smakuje jeszcze lepiej. Smakuje i na gorąco, i na zimno.
Po ugotowaniu pozostawiamy ją w garnku, w którym była przyrządzona i wynosimy najlepiej w chłodne miejsce. Potem tylko wystarczy przełożyć potrzebną nam ilość do ładnego półmiska lub eleganckiej
salaterki FALA marki AMBITION i podać na świąteczny stół.
1 kg. białej kapusty,
40 dkg. białej fasoli.
2 większe cebule,
4 – 5 łyżek masła 82%,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
szczypta cukru do smaku,
1 łyżka octu lub soku z cytryny – opcja
Fasolę opłukać, zalać przegotowaną chłodną wodą i odstawić na parę godzin, najlepiej na noc.
Następnego dnia fasolę zalać świeżą wodą, dodać szczyptę soli i ugotować do miękkości (ale nie rozgotować)
Kapustę oczyścić z pierwszych wierzchnich liści, drobno poszatkować i ugotować w lekko osolonej wodzie .
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
Dodać mąkę i całość zasmażyć na jasną zasmażkę.
Kapustę osączyć, połączyć z fasolą i zasmażoną cebulą. Wymieszać
Doprawić do smaku solą, pieprzem, octem (opcjonalnie) i szczyptą cukru.
Wszystko razem gotować jeszcze przez ok. 3 – 5 min. na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
listopad 26, 2019 at 9:30 pm
To jest danie z wyższej półki, przysmak mojej babci. Paluszki lizać, babcia robiła podobnie jak Pani, także czasami je pichcę by powspominać czasy dzieciństwa. Gdy gotuję groch, dodaję do niego 1-2 kartofle, po odcedzeniu lekko je rozduszam z grochem i mieszam z resztą składników, dodaję obowiązkowo kminek, jak to robiła babcia. Pozdrawiam. M
grudzień 12, 2019 at 6:43 pm
Dziękuję za miły komentarz :)
grudzień 24, 2021 at 3:20 pm
No nie mogę , znalazłam przepis który nie umiałam odtworzyć . Zawsze wychodziło coś nie tak . U mojej mamy kapusta super 5 l garnek to mało . Ale zawsze było czegoś brakuje ? Tylko czego? Było super smacznie ,ale czegoś brakuje? I już wiem wywar z grzybów to było tzw umami czyli piąty smak ,. Ten wywar z grzybów . dziękuję za super przepis ❤️
listopad 27, 2022 at 9:48 pm
W rodzinie mojego męża dodaje się rodzynki i śliwki