Łazanki z makiem, kojarzone też jako kluski z makiem to w wielu domach obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Słodka potrawa wigilijna. Prosta i tania. Przyrządzenie jej nie wymaga zbyt wiele czasu a smakuje wyśmienicie,… no chyba że zamiast kupować gotowy makaron mamy ochotę zrobić domowy, wtedy trwa to nieco dłużej, ale na pewno jest jeszcze smaczniejsza :)

  • 25 dkg. makaronu łazanki lub krajanka    
  • 25 dkg. maku 
  • cukier lub miód do smaku
  • 5 dkg. masła    
  • 1 łyżka skórki z cytryny     
  • 3 – 5 dkg. rodzynek

Mak sparzyć wrzącą wodą. Odstawić, przestudzić. Przepuścić przez maszynkę dwukrotnie ( można skorzystać oczywiście z gotowej masy makowej). Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Dokładnie odcedzić.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Masło roztopić. Zmieszać makaron z masłem. Dodać mak, rodzynki i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku cukrem lub miodem. Podawać na ciepło, najlepiej dodatkowo na ogrzanym półmisku.

Wigilia 2014    zBLOGowani.pl